30 nov. 2010

Osteosarcom

Germana: Osteosarkom

Tumora osoasa maligna, care apare deseori la copii si adolescenti si se localizeaza preponderent la genunchi, femur si umeri. In unele cazuri exista un istoric de traumatism (leziune fizica), durere si tumefactie (tesuturi umflate datorita acumularii de sange) la locul tumorii.

Tratamentul aplicat la St. Anna Kinderspital (spitalul Sf. Anna pentru copii) din Viena consta in chimioterapie neoadjuvanta (preoperatorie), urmata de o rezectie chirurgicala a tumorii si, partial, a osului afectat. In anumite cazuri se recomanda rezectia tumorii si apoi o chimioterapie adjuvanta (postoperatorie) cu citostatice cum ar fi doxorubicina, cisplatina, vincristina, ciclofosfamida etc.

Insuficenta cardiaca

Germana: Herzinsuffizienz

Insuficienta cardiaca este o afectiune care se datoreaza incapacitatii cordului (inimii) de a pompa si transporta sangele in corp. In functie de partea afectata a cordului se distinge intre insuficienta cardiaca stanga sau dreapta. Cea dintai poate fi determinata de hipertensiune arteriala, insuficienta de aorta, cardiopatie ischemica si duce la aparitia edemelor pulmonare, dispneei (dificultate de a respira) etc. Insuficienta cardiaca dreapta se datoreaza unei afectiuni pulmonare (de ex. stenoza pulmonara). Daca sunt afectate ambele parti ale cordului este vorba de insuficienta cardiaca globala.

Ca tratament se recomanda repaus, o dieta saraca in sodiu, diuretice si medicamente digitalice (cu extract al plantei degetel-lanos).

26 oct. 2010

Fertilizare in vitro (FIV)

Germana: In-Vitro-Fertilisation (IVF)
Metoda de reproducere umana, in care fecundatia unui ovul are loc in afara organismului, dezvoltata in Marea Britanie unde s-a nascut primul copil (1978).

Procedurile de urmat recomandate de Prof. univ. Dr. Husslein Peter (ginecolog la AKH):
  1. Consultatie preliminara: anamneza (istoric medical), investigatii, prescrierea medicatiei de intarire a corpului si informatii cu privire la planul de tratament   
  2. Terapie hormonala de intarire si stimulare ovariana, urmand un:  > Protocol scurt: administrarea unui preparat analog GnRH (hormon de eliberare a gonadotropiei) zilnic din prima zi a menstruatiei// sau // >Protocol lung: administrarea unui preparat analog GnRH in ziua a 21-a a ciclului anterior procedurii de fertilizare
  3. Inducerea ovulatiei, recoltarea ovocitelor si spermei
  4. Fertilizare in laborator: sperma si ovocitele se impreuna pentru a induce fecundatia. In cazul unui esec se poate folosi tehnica de fertilizare denumita ICSI (injectare intracitoplasmatica de spermatozoizi), la care se injecteaza un spermatozoid in ovul.
  5. Implantarea ovulului fecundat in uter: procedura nedureroasa, efectuata ambulator
  6. Tratament hormonal pentru stimularea dezvoltarii 

25 oct. 2010

Histerectomie

Germana: Hysterektomie
Histerectomia se refera la extirparea chirurgicala a uterului.
Potrivit informatiilor ginecologului renumit Prof. univ. Dr. Husslein Peter (sef al Departamentului de Obstetrică-Ginecologie al Clinicii Universitare din cadrul spitalului AKH din Viena), in prezent exista un trend foarte puternic in Romania de a efectua histerectomii fara motive intemeiate. Multe paciente ale dl. Husslein, deseori operate inutil in Romania si cu complicatii grave, merg cu mine in calitate de traducatoare la cabinetul dansului pentru a-si redobandi sanatatea, fie prin urmarea unui tratament adecvat sau prin operatie.

Histerectomia se efectueaza numai in cazul cancerului uterin si altor afectiuni benigne cu extindere mare (fibrom uterin, endometrioza etc.).
  1. Histerectomie abdominala: interventie chirurgicala cu incizie pe abdomen
  2. Histerectomie vaginala: interventie laparoscopica (operatie cu un endoscop introdus in vagin)
  3. Histerectomie totala: extirparea uterului si a colului uterin
  4. Histerectomie subtotala: extirparea uterului, dar pastrarea colului uterin

Diabet zaharat

Germana: Diabetes

Definitie: Diabetul zaharat este o boala ce afecteaza metabolismul carbohidratilor, in care oxidatia glucidelor nu poate functiona din cauza lipsei de insulina (hormon produs de pancreas). Persoanele afectate prezinta un nivel excesiv de glucoza in sange (hiperglicemie), care se poate scade prin tratament (medicamente sau injectii cu insulina).
Clasificare conform Organizatiei Mondiale de Sanatate:
  1. Diabet zaharat ereditar primar: ereditar, apare spontan
  2. Diabet zaharat secundar pancreatic: apare datorita unor tulburari ale pancreasului
  3. Diabet zaharat secundar extrapancreatic: se datoreaza unor afectiuni sau dereglari endocrinologice (boala Basedow, boala Cushing etc.) sau a unor tratamente (corticoterapie, anticonceptionale)
Clasificare comuna:
  1.  Diabet zaharat de tip 1 (insulino-dependent): se datoreaza lipsei sau insuficientei productiei de insulina in organism; administrarea insulinei este vitala; apare foarte frecvent la copii sau tineri
  2. Diabet zaharat de tip 2 (insulino-independent): datorita insuficientei productiei de insulina; tratament medicamentos (hipoglicemiante sau insulina); debuteaza dupa 40 de ani
  3. Diabet zaharat de tip 3 (diab. z. gestational sau diab. z. de sarcina): deseori temporar, apare in timpul sarcinii; exista riscul de malformatii sau dezvoltare prea rapida a fatului; femeile afectate prezinta un risc crescut de a dezvolta un diabet de tip 2

Endometrioza

Germana: Endometriose
Endometrioza este o afectiune care se caracterizeaza prin prezenta de tesut similar endometrului (tesutul uterin in care nideaza ovulul fecundat) in alte parti ale corpului (pelvis, plamani, abdomen etc.). Acest tip de tesut se poate localiza in vagin, col uterin, ovare si trompe uterine, producand dureri pelviene puternice si dismenoree (tulburare a fluxului menstrual). 
Tratamentul recomandat de ginecologul Prof. univ. Dr. Peter Husslein (sef al Departamentului de Obstetrică-Ginecologie al Clinicii Universitare din cadrul spitalului AKH din Viena) consta, in primul rand, in tratament hormonal care duce la o ameliorare a simptomelor si imbunatatire a calitatii de viata. Numai in cazuri grave se apeleaza la un tratament chirurgical ce consta in operatie cu laser sau laparoscop sau histerectomie totala asociata cu salpingo-ovarectomie (extirparea trompelor si ovarelor).

24 oct. 2010

Leucemie - Definitie

Leucemie este un termen generic ce cuprinde mai multe categorii de afectiuni maligne, care se caracterizeaza prin afectarea maduvei osoase si a altor organe ce produc celule sanguine, ducand astfel la proliferarea excesiva a leucocitelor (celule albe sanguine) imature, nediferentiate si incapabile sa isi indeplineasca functiile. Productia de leucocite, eritrocite (celule rosii sanguine) si trombocite (plachete sanguine) normale este suprimata, ceea ce duce la aparitia infectiilor, anemiei, sangerarilor si a hipertrofiei (crestere si dezvoltare excesiva) ganglionilor limfatici. Leucemiile se pot clasifica in leucemii acute si cronice, a caror tratament consta in administrarea medicamentelor citotoxice sau a anticorpilor si, in unele cazuri, efectuarea unei radioterapii.

Leucemie la copii

Leucemia este cea mai comuna forma de cancer la copii, care afecteaza maduva osoasa si prin aceasta celulele sanguine. Leucemiile apar atunci cand procesul de maturizare al leucocitelor (celulele albe) este, din motive neelucidate, intrerupt si cand leucocitele nediferentiate (denumite blaste) incep sa se inmulteasca necontrolat si sa inhibe celulele sanguine normale la indeplinirea functiilor in organism.

Potrivit informatiilor medicilor de la Spitalul Sf. Anna (St. Anna Kinderspital) din Viena - un spital cu renume mondial specializat in tratarea copiilor bolnavi de cancer si in transplant cu celule stem - se pot distinge, in mare, doua tipuri de leucemie:
  1. Leucemie acuta limfoblastica (germana: Akute lymphoblastische Leukämie): apare la 80% din copii bolnavi de leucemie.
  2. Leucemie acuta mieloblastica (germana: Akute myeloblastische Leukämie): cu subcategoriile de leucemie mieloida, leucemie monocitara, leucemie mielomonocitara, leucemie promielocitara, leucemie megacariocitara