18 aug. 2015

Baile Olanesti -- O statiune balneara exceptionala

INTERVIU

privind balneoterapie, cură balneară, crenoterapie, cură cu ape minerale în staţiunea balneo-climaterică Băile Olăneşti (judeţul Vâlcea)

Această staţiune este unică prin ansamblul său natural care este benefic şi relaxant (climatoterapie şi helioterapie), oferind în acelaşi timp multe posibilităţi de agrement (drumeţii, sport, înnot) şi de recuperare medicală (kinetoterapie, fizioterapie, masaj).

Medicul de balneofizioterapie şi recuperare medicală Dr. Bălan Sanda consultă şi tratează de mulţi ani cu succes pacienţi – de la copii până la vârstnici – care suferă de diverse afecţiuni, recurgând la bogăţiile tămăduitoare ale naturii – şi anume la apele sulfuroase din Băile Olăneşti.

1.  Alina Sorlei: Vă rog să descrieţi rolul staţiunii Băile Olăneşti în ceea ce priveşte balneologia şi crenoterapia.

Dr. Bălan:  Staţiunea Băile Olăneşti este una din cele mai importante staţiuni balneare din România şi poate din Europa (comparabilă cu Baden-Baden, Aix-les-Bains, Karlovy-Vary). Intr-o staţiune balneară tratamentul se bazează pe factori naturali – în Băile Olăneşti aceştia sunt apele minerale sulfuroase (35 surse, 20 captate) şi bioclimatul sedativ. Apele minerale din Băile Olăneşti se folosesc în cura internă (cura de băut – crenoterapie), în inhalaţii (aerosoli), tratament parenteral (injecţii), în cura externă (băi).

2.  Alina Sorlei: Ce tipuri de ape folosiţi în activitatea dvs. de medic balneolog şi ce efecte terapeutice au acestea asupra organismului, atât la nivelul întregului corp cât şi la nivelul celular?

Dr. Bălan: Apele minerale din staţiunea Băile Olăneşti sunt ape sulfuroase, clorurate, slab iodurate, bromurate, sodice, calcice, magneziene. Principalul element terapeutic îl constituie H2S – hidrogenul sulfurat, aflat în concentraţie de minim 1 mg sulf titrabil/litru, element instabil biochimic datorită procesului de oxidare în contact cu aerul; de aceea apele trebuie utilizate proaspete, la izvor. H2S este un gaz hidro-liposolubil, care se resoarbe în organism pe toate căile de administrare (digestiv, respirator, cutanat) şi participă la procese metabolice importante (scade aciditatea gastrică, scade glicemia, facilitează eliminarea acidului uric şi a metalelor grele, are acţiune antialergică, scade procesele inflamatorii etc.).

3.  Alina Sorlei: Care afecţiuni pot fi tratate cu apele sulfuroase de la Băile Olăneşti şi care sunt contraindicaţiile?

Dr. Bălan: Indicaţii generale ale tratamentului balnear în Băile Olăneşti:

Boli digestive (gastrită, ulcer, duodenită, diskinezie biliară, hepatită cronică stabilizată, enterocolită cronică etc.
Boli renale: litiază renală, cistită, pielonefrită etc.
Boli metabolice: diabet, obezitate, gută, dislipidemie
Boli alergice cutanate, digestive, respiratorii
Boli respiratorii: astm bronşic, bronşită, rinită, sinuzită
Boli ale aparatului locomotor: reumatism degenerativ, afecţiuni posttraumatice (cura externă şi tratamente fizicale asociate)

Contraindicaţii: afecţiuni acute, boli infecţioase, TBC, cancer, psihoze, boli cardiovasculare decompensate, insuficienţă renală, deficienţă hepatică, sarcina etc.

4.  Alina Sorlei: Cum se desfăşoară consultaţia şi tratamentul la baza de tratament unde profesaţi?

Dr. Bălan: Pacienţii care vin la Băile Olăneşti se prezintă de obicei cu trimitere de la medicul de familie şi un minim de investigaţii medicale.
Mulţi vin la recomandarea unui prieten sau a unei cunoştinte care au beneficiat de tratament balnear. Din păcate mulţi din colegi (cu altă specializare medicală) nu recomandă, sau contraindică tratamentul balnear, neavând încredere în aceşti factori naturali de cură.

Precizez că România deţine peste 1/3 din resursele balneare europene dar acestea nu sunt folosite la valoarea lor, deşi potenţialul sanogen şi economic este imens. Multe din staţiunile balneare de renume din România sunt în paragină.
Medicul balneolog, pe baza trimiterii, anamnezei, examenului clinic şi investigaţiilor complementare, stabileşte diagnosticul şi planul terapeutic.

Tratamentul constă în general în cura internă (crenoterapie), aerosoli, tratament injectabil, proceduri de fiziokinetoterapie (termoterapie, masaj, magnetoterapie, băi galvanice, ultrasunete, unde scurte, laser, curenţi de joasă şi medie frecvenţă, kinetoterapie, hidrokinetoterapie).

5.  Alina Sorlei: Ce fel de pacienţi vin la dvs.? Vă rog de asemenea să ne povestiţi despre cazuri de succes, despre pacienţi pe care i-aţi putut ajuta să se vindece.

Dr. Bălan: Subliniez că la noi vin de multe ori cazuri care au epuizat tratamentul clasic şi caută soluţii pentru probleme ca alergie, astm bronşic, eczeme, psoriazis sau pacienţi care vor să evite intervenţii chirurgicale (litiază renală – posibilitatea de eliminare spontană a calculilor) sau pacienţi dependenţi de tratamente cu multiple efecte adverse pe care încercăm să-i „dezintoxicăm“. Rezultatele sunt uneori spectaculoase, alteori modeste, dar beneficiind de un tratament cu factori naturali de cură încercăm să reducem impactul „drogării“ cu cortizonice de exemplu.

Există mulţi sceptici care nu cred în efectul terapeutic al apelor minerale, dar în 20 de ani de experienţă am constatat că scepticismul dispare după prima cură.

6.  Alina Sorlei: Care abordare medicală se impune atunci când trataţi copii şi care efecte terapeutice aţi putut observa în cursul anilor la pacienţii mici pe care i-aţi tratat în mod repetat?

Dr. Bălan: În ceea ce priveşte micuţii pacienţi agresaţi de o lume poluată şi chimizată, am constatat că răspund bine la tratament, cu condiţia să le obţinem colaborarea. Crenoterapia cu ape sulfuroase este eficientă, dar în nici un caz bună la gust. Injecţiile nu sunt o plăcere, iar kinetoterapia trebuie concepută ca un joc.

Cu răbdare, perseverenţă şi încredere obţinem rezultate. Pentru relatări de experienţe personale consultaţi forumurile pacienţilor mai curând decât site-urile medicale!


Alina S: Vă mulţumesc pentru interviul acordat şi pentru informaţiile deosebit de utile şi valoroase. Vă doresc mult succes în continuare.

Pentru informaţii suplimentare:

 Accesaţi următorul link al Primăriei Băile Olăneşti: http://www.primariabaileolanesti.ro/primarie.php?s=1&m=1

Citiţi site-ul hotelului Tisa din Băile Olăneşti sau site-ul unei agenţii locale de turism (http://www.olanesti-romania.ro/olanesti.php)